Diákigazolvány

Tájékoztató a Diákigazolvány igénylésről

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala által nyújtott információk alapján az okmányirodák végzik a fénykép- és aláírás adat felvételezését, illetőleg a kérelmezők adatlappal történő ellátását.

Az ügyintézés először a fénykép és az aláírás adat felvételezésével kezdődik, majd az igénylő adatait, illetve okmányait is ellenőrizni szükséges, ezt követően kerül kinyomtatásra az adatlap, amelyet a jogosult visszavisz az intézményének. (A folyamat feltehetően 10-15 perc ügyintézési időt fog igénybe venni.)

Időpontot (sorszámot) az alábbiak szerint lehet foglalni:

Telefonon: 06/52/517-650-es számon.

Interneten: az Okmányiroda időpont foglalás web oldalán.

Személyesen: a sorszámosztó készüléknél és a 32-es ablaknál található információs kollégánál.

Ügyintézés helye: Debrecen, Kálvin tér 11. szám alatti „Új Városháza” épület földszinti ügyféltere.

Ügyfélfogadási idő:

Hétfő, Szerda, Péntek: 8 - 12 óráig

Kedd, Csütörtök: 8 - 17 óráig

Ebédidő: 12 – 12:30-ig

Az ügyintézéshez az alábbi iratok szükségesek:

  • személyazonosításra alkalmas okmány (érvényes személyazonosító igazolvány, útlevél, új típusú kártya formátumú vezetői engedély) és lakcímigazolvány
  • amennyiben nem rendelkezik a fenti okmányok egyikével sem, akkor egyéb okmányt vagy igazolást kell bemutatnia (pl. születési anyakönyvi kivonat)
  • külföldi kérelmező esetén, amennyiben a személyazonosításra alkalmas okmány mellett nem rendelkezik lakcímigazolvánnyal, úgy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal által kiadott szálláshely bejelentő lapot kell magával hoznia.

Egyéb tudnivalók:

Az ügyintézés az ország bármely okmányirodájában kezdeményezhető, az igénylő személyes megjelenése feltétlenül szükséges, mert csak az okmányiroda által készített arckép fogadható el.

Az írásképtelen és a 14 év alatti igénylők esetében nem történik aláírás, csak az arckép felvételezést kell elvégezni.

(Az igénylő 14. életévének a betöltése előtt 60 nappal a kérelmezőnek már aláírást kell adnia.)

Az okmányiroda által nyújtott adat felvételezési szolgáltatás díjtalan.

Az adat elvételezési eljárást minden kérelmezőnek egyénileg kell kezdeményeznie.

Ideiglenes diákigazolvány:

A Korm. rend. rendelkezései alapján az ideiglenes diákigazolványokat az intézmény által az igénylés adatai alapján nyomtatott egyedi sorszámmal ellátott igazolás váltja fel, mely ingyenes lesz a jogosultak számára.

A diákigazolvány ingyenes.

A diákigazolvány postázása:

Az elkészült oktatási igazolványok a megszemélyesítő a Korm. rendelet rendelkezései szerint az intézményen keresztül jutnak el a diákokhoz.